ניו זילנד, לחופש נולדה

מסע טבע בין הפסיפיק והארקטי

המגוון הביולוגי הייחודי של ניו זילנד, הבידוד האקולוגי והריחוק ממרכזי התרבויות מציבים את ארץ האיים הקטנה ברשימה המיוחדת של “גני העדן האחרונים”, אזורים בהם ההשפעה האנושית יחסית מועטה ומאפשרים היכרות מרגשת עם רכסי הרים נישאים ודרמטיים, חופי ים נקיים, פיורדים כחולים משכן ליונקים ימיים, נופי קרחונים ונהרות פראיים, יערות מגוונים, תופעות געשיות וצבעוניות ועופות חסרי כושר תעופה. “תיבת המואה” כך מכנים את החי של ניו זילנד שנותר במאבק מאז היפרדות מיבשת האם גונדוונה וכוללים מיני עופות חסרי כושר תעופה, מיני עצי שרך שהופיעו כבר בימי הדינוזאורים, יערות אשור ושרידי עצי הקאורי הענקיים. את כל אלה ניתן להכיר במסלולי ההליכה הרבים בשמורות ניו זילנד, והליכה בנופי הטבע היא הדרך ה”נכונה” והייחודית להיכרות עם נופי האי. הליכה המאפשרת התבוננות ולימוד, המחברת אותנו לנוף ולאוירת החופש האינסופי שמשדרים נופי ניו זילנד.

חופים ויערות בקורומנדל

new-zealand-lakeהנופים הדרמטיים של חצי האי קורומנדל משלבים איים ואיונים, רכסי הרים וחופי זהב מצוקיים. השדרה המרכזית של ההר מחלקת את חצי האי לשני אגפים, המזרחי והמערבי, בהם מושבות של עופות ים, ויערות מחטניים ורחבי עלים נדירים שכיסו בעבר את חצי האי. חצי האי קורומנדל התפרסם בימי הבהלה לזהב כשאלפי מתיישבים עברו לאזור בחפשם אחר העורקים הזהובים. שרידי התיישבות זו פזורים בחצי האי הדליל. עצי הראטה האדומים צובעים את היערות בקורומנדל בצבעם העז. מוקדי העניין בחוף הם שנורקלינג באזור פיטיאנגה, מפרצון קתדרל קוב וירידה רגלית לחוף הקסום ואזור חוף המים החמים בו פורצים מים חמים בשעות השפל. לאורך החופים משולבות עיירות חוף עם פה מאורי מצודות מצפה עתיקות ששימשו את ראשוני המתיישבים בהגיעם לאזור.

שמורת הגעש ברוטורואה

בלב האי הצפוני ממוקמת העיר רוטורואה וסביבה אחד האזורים הססמיים והפעילים געשית באי. העיר וסביבתה משלבים מסורות מאוריות של ילידי האי המגיעים לכאן בשייט במאה ה-10 ומותירים רישומם בנופים, בשמות ובמאבק עם הפאקהה, המתיישב הלבן. מלבד מפגש אקזוטי במופע תיירותי עם ילידי האי רוטורואה וסביבתה, מהווה המקום מוקד משיכה לטיול בשמורות הגעשיות. במרכז העיר שמורת טפויה בה גייזרים פעילים, נחלי מים חמים, כפר המעיינות ומרכז מאורי לשימור מורשת אמנויות העץ שמלווה את התושבים מאז הגעתם בסירות הווקה עשויות עץ. מרחק קצר מחוץ לעיר חובה לטייל בשמורת המים הצבעוניים וואיאוטאפו ובליבה בריכת השמפניה וסביבה מסלולי הליכה נוחה בין הבריכות. שמורת העמק הגעשי וואימנגו למרגלות הר הגעש טאראוורה ובתום הסיור שייט באגם רוטומהאנה בו עדיין עולה קיטור משולי האגם, אזור שנקבר תחת ההתפרצות האלימה של הר הגעש בשנת 1886, התפרצות שעיצבה את כל האזור למן סוף המאה ה-19.

טונגרירו, בצל הרי הגעש

לאורך השבר הגיאולוגי המרכזי שחוצה את האי הצפוני פזורים אתרי הרמה המרכזית, אגם טאופו ושמורת טונגרירו הממוקמת כדמעת ענק למרגלות הענקים, רופאהו, טונגרירו ונגואורוהה. הדרך הטובה ביותר היא לצאת לטונגרירו קרוסינג אך ניתן להכיר את השמורה הן במסלולי הליכה נוחים וקצרים. שלושה הרי געש פעילים בהם הגבוב בהרי הצפון, מטילים צילם על השמורה העתיקה, טונגרירו. תצורות צומח אלפיניות שונות, נופים געשיים, אגמים ואגמונים, מפלים ונחלים מתחתרים יוצרים מרקם ייחודי ומשתנה של צבעים ונופים ברמה המרכזית. האזור האלפיני נראה מנצנץ בפרחי הבר שלו בימות הקיץ הממוזגים.

לשונות ים במצרי מרלבורו

לבירינט ענק של ים ויבשה עוטף את אזור מרלבורו ומתגלה לראשונה בחציית המיצר בין וולינגטון לפיקטון. רצועות יבשה ארוכות גולשות ופורצות אל המים הכחולים ומנגד לשונות ים פולשות אל החוף ויוצרות אילוזיה של איים. לשונות הים נוצרו מבליית קרחונים ויוצרות רשת מסועפת של מעברי מים. מסלול ההליכה המרכזי הוא קווין שארלוט טראק אך ניתן לטייל בקטעים מתוך המסלול המרכזי. שירות סירות מאפשר הגעה לנקודות חבויות ועומדות לרשות המטיילים באיסוף מסוף הטיול. דרך נוספת להכיר את נתיבי המים היא בשייט קיאקים המאפשר להתמזג בשקט הנפלא ולצפות בנוף בזוית לא שגרתית. דרך נופית מתפתלת בין עמק ראי ובין כף קאנאפרו ומאפשרת הצצה בנופי המיצר.

הר קוק, הנישא מכולם

הפסגה הגבוהה בניו זילנד, קרחוני עד ואגמי טורקיז בליבו של הפארק הלאומי הר קוק. משטחי ועמודי קרח בעמקים סגורים, נהרות שוצפים המנקזים את מי ההפשרה אל אגמי טורקיז גדולים בנופים אלפיניים דראמטיים. הגיאולוג האאסט כותב כבר בשלהי המאה ה-19 תיאור מופלא של הפסגות האצילות העולות ממרכז האלפים הדרומיים. המאורים, ילידי פולינזיה קוראים לו אאוראקיי, “הענן בשמיים” כשמו של הבן הבכור של הבוראים המיתיים, פפה וראנגי. מלון הארמיטג’ הקולוניאלי ממוקם בצל ההר הנשגב ומהווה מוקד היציאה לטיולים באזור. מסלול קיאה אל תצפית ההר מאפשר היכרות עם הטונדרה ומפגש עם ציפור תוכי הקיאה או מסלול עמק הוקר המטפס דרך גשרים תלויים מעל נהר שוצף אל התצפית הדרמטית בהר קוק. השילוב של אגמי טורקיז באזורים יובשניים עם השתקפויות ההר הנישא הם מהמראות הייחודיים של ניו זילנד.

 

new-zealand-glacier

אגמים וקרחונים בשמורת הווסטלנד

בדרום החוף המערבי היפה בחופי ניו זילנד בקצה רצועת החוף הצרה ממוקמת שמורת הווסטלנד ובליבה הקרחונים פוקס ופרנץ. 12 נהרות קרחוניים מנקזים את העמקים בדרכם אל הים, אגמי מראה יוצרים משחק של אורות וצללים, צמחי מים מעטרים את שולי האגמים והאגמונים שרידים לפעילות קרחונית בעבר הלא רחוק. אגם יאנטה הקרחוני, אגם מפוריקה סביבו עצי קאהיקאטאה, לגונת אוקריטו מושב לאנפיות ולבניות ואזור קרחוני פוקס ופרנץ ז’וזף הזוחלים לאיטם אל הים. בלב השמורה אגם מטסון המופלא שבטיול רגלי בן שעתיים תוכלו להכיר את היער על מרכיביו, את הפלאקס הצומח מתוך המים, להקשיב לציפורי השיר וליהנות מהטחבים והחזזיות, קטני ארץ, המכסים במרבדים את רצפת היער. אגם גולט העשיר יותר בעופות חוף ויער. מהעיירות פוקס ופרנץ תוכלו לצאת להליכה רגלית או הלי-הייק, טיול המשלב טיסה עם הליכה במורד הקרחון, תוכלו לצאת לטיול טרקטורונים או לשכשך במים הגיאותרמיים.

שמורת הפיורדלנד

הפראית, הלחה והמבודדת ביותר היא שמורת הפיורדים. כאצבעות הנשלחות אל ים טאסמן חודרות לשונות הים, הפיורדים הקרחוניים אל לב היבשת. השמורה הנופית חסומה ברכסי האלפים ולמרגלותיהם אגמים נושאי שמות מאוריים מכוסה ביערות עד עשירים של עצי אשור דרומי. המרכז החשוב ונקודת המוצא לטיולים באזור היא העיירה הקטנה והנוחה טאנאו ממנה יוצא הכביש היפה בניו זילנד, הכביש למילפורד, מכאן יוצא מסלול ההליכה לקפלר ולנופי אגם טאנאו, מכאן ניתן להתחיל בקטע הליכה לאורך הרוטברן המדהים ביופיו או במסלול המפורסם של המילפורד שיש להירשם אליו כשנה מראש… מעבר לאגם טאנאו תמצאו את מערות התולעים הזוהרות אליהן מגיעים בשייט חוצה אגם לסיור מרתק מתחת לפני האדמה. היפה בפיורדים באזור הוא פיורד דאוטפול אליו מגיעים בסיור מקומי מאורגן החוצה את אגם מנאפורי, יורד אל תחנת הכח ההידרואלקטרית וממנה חוצה את מעבר ווילמונט בדרך יערות ענק סבוכים ולחים אל הפיורד הנעלם דאוטפול, שנקרא כך על שום הספק שהיה לקפטן קוק האם ייצלח לחדור אליו מן הים.

This entry was posted in מאמרים. Bookmark the permalink.

Comments are closed.