העונה והחודשים המומלצים עבור טיול להודו:
אוקטובר – מרס
הודו היא עולם מופלא החושף בפני המטייל מסע תרבותי, אנתרופולוגי ורוחני עשיר בצד שלל צבעים, ריחות, נופים ואנשים בפסיפס ססגוני של אמונות דתיות בבזאר הגדול בעולם. טיול להודו מפגיש את המטיילים עם מונומנטים מהמרשימים שיצר האדם, מקדשים, ארמונות ושווקים, רקדנים, בעלי מלאכה מרפאים ומכשפים.
הציר בו נע טיול להודו הוא קיצוניות הניגודים: ארמונות מהרג’ה ואוצרות אגדיים מול מיליוני עולי רגל ופשוטי עם. שווקים סואנים הומי אדם ומקדשים עטורי פסלים בדמוקרטיה הגדולה בעולם. טיול להודו היא התנסות רבת עוצמה לכל מטייל ופסיפס עשיר וססגוני של מיעוטים ודתות, תפיסות עולם ריחות, צלילים וטעמים.
חייבים לראות
- ראג’סטן מדינת הנסיכים, המחוז הכי הודי בהודו. מחוז מדברי ברובו שנשלט בעבר על ידי הרג’אפוטים אזור המשובץ עיירות מקודשות, ערים ססגוניות ומצודות נשכחות. ראג’סטן היא הלב הפועם של הודו. אודייפור, ג’איפור, ראנקפור, ג’ודפור ופושקאר הן אבני החן באריג הצבעני.
- אגרה ופטיפור סיקרי. אגרה בירת המוגולים הגדולים, ממוצא טורקו-מונגולי, שפלשו ממרכז אסיה. נודעו כארכיטקטים ובנאים מעולים והותירו ירושה של מבנים מונומנטאליים כיצירות אמנות. מבצר אגרה שנבנה באבן חול אדומה, והטאג’ מהאל ששימש כמאוזוליאום לזכר אשתו, מומתאז. פטיפור סיקרי “עיר הניצחון” נבנתה כבירת הקיסרות, הארמון והמסגד נחשבים לפאר הארכיטקטורה המוגולית. אודייפור “העיר הלבנה”, מוקפת בהרים ואגמים היא מן היפות בערי רג’סטאן ובליבה אגם פיצולה. סביב משתרעת עיר הסמטאות ובה שווקים ציוריים, סדנאות של צורפים, גלפים, ציירי מיניאטורות, רוקמים ואורגים.
- גאיפור ומבצר אמבר “העיר הוורודה”, רחובותיה סואנים, ריקשות ואוטובוסים, נשים בסארי צבעוני וגברים חבושי טורבן. במרכז העיר ארמונו של המהרג’ה ולצדו גן אסטרונומי. “ארמון הרוחות” ממנו היו מציצות נשות ההרמון אל הרחוב. מבצר אמבר בו חיו המהרג’ות של ג’איפור. אדריכלות הארמון היא שילוב נדיר של עיצוב מוסלמי והינדי המאפיין את האמנות הרג’סטאנית.
- דלהי. העיר היא תערובת בלתי אפשרית בין עיר מוסלמית ישנה, צפופה ודחוסה, לכרך מודרני, עשיר ומתקדם. המסגד הגדול והמבצר האדום מימי מוגולים, מסגד קוטאב מינאר על עמודיו המגולפים וצריחו המעוטר. המקדש הבהאי, שצורתו כפרח הלוטוס, מקדש סיקי גדול ואינספור שוווקים בהם שוק התבלינים.
- עמק הגאנגס. זהו חשוב הנהרות בהודו ולאורכו עלו וצמחו הדתות ביבשת. הארידוור ורישיקש הצפוניות, פטיפור סיקרי העלומה, אגרה בירת המוגולים, מקדשי קאג’ורהו המעוטרים וראנסי הקדושה משובצים לאורך נתיב הנהר.
- רישקש והארידוור. למרגלות ההימאליה נמצאים שניים מאתרי הצליינות החשובים בחלקו העליון של הגנגה. לכאן מגיעים הודים לפעילות רוחנית, יוגה וסיגוף ובשעת שקיעה מתקיימים טקסי האש.
- ורנאסי הקדושה בערי הודו, בנויה לגדת נהר הגאנגס ומהווה מוקד לצליינות ועליה לרגל. אש ומים, חיים ומוות, אדם ואלוהיו נפגשים אלו עם אלו בפולחן טהרה מתמיד. בזארים הומים, טקסי פולחן, היטהרות בטקסים המתקיימים בגת, מדרגות הנהר. כאן שוטפים המאמינים את גופם, כאן שורפים את המתים וכאן שוקעים בפעילות יוגית נמרצת. זהו מפגש עם תיאטרון רחוב חי ותוסס עד בלתי אפשרי. ניתן לשוט במפרשיות לאורך קטעים בנהר ולצאת מהמולת העיר.
- קג’ורהו – במקום בו הייתה בירת שושלת צ’נדלה הגיע ההינדו לשיאו. כאן שרדו מקדשים עשויי אבן חול ובקירותיהם מגולפות סצנות ארוטיות עד להסמיק.
- מומביי היא השער להודו והבירה הכלכלית של מדינת הענק. זוהי תערובת של מודרני ומפואר עם דל ועני. בניה קולוניאלית בריטית נמהלת בבניה חדשה ומסורתית. ניתן לשוט לאלפנטה, אי בו מערות מעוטרות.
- אוריסה המדינה המזרחית, שוכנת לחופיו הלבנים של מפרץ בנגל ההיסטורי. בנופים טרופיים המשובצים מקדשים ססגוניים וכפרים נידחים. מקדש השמש שבנוי כמרכבה, מקדש ג’אגנט, מוקד לעליה לרגל ומקדש לינגה ראג’ה.
- בודגאיה – כפר קטן בו הגיע בודהא להארה תחת עץ הבודהי. לכל אחד מן הזרמים בבודהיזם יש כאן נציגות, כיתות מיסטיות וטנטריות, כיתות מרכזיות ויפניות.
- כלכותה. אחת המעניינות בערים של הודו ובה מתקיים פסטיבל הדושרה המתרחש סביב המאבק המיתולוגי בין הטוב והרע ותבוסתו של האחרון. במרכז הפסטיבל האלה הלוחמת דורגה. פסלים של האלה שנעשו במיוחד לחג זה מקשטים כל בית בכלכותה, ובחלקי העיר נערכות תחרויות על הפסלים המעוטרים. בשיאו של הטקס מושלכים הפסלים למוצא נהר הגנגס.
דרום הודו
- טירוצ’ירפלי (Tiruchirappalli) היא עיר שדה טאמילית, שהתפרסמה בזכות מקדש שריראנגם (Srirangam) השוכן בקרבתה. המקדש, שממוקם על אי בלב נהר קדוש, הוא אולי הגדול ביותר בכל הודו. 7 מעגלי חומות קונצנטריים מקיפים את המקדש, שגודלו כעיר קטנה; בתוכם רובעי מגורים, חנויות ואפילו כבישים, הנמצאים בכפיפה אחת עם קודשי-קודשים.
- מדוראי. מזה כ- 2,500 שנה מדוראי (Madurai) היא אחד המרכזים הגדולים בהודו לעלייה לרגל וללימוד תורות הינדו. על אף שהעיר תוססת מאוד, יש בה אווירה מיוחדת, הקשורה למתחם הקדוש שבלבה. זוהי, למעשה, עיר מוקפת חומה בתוך עיר. המתחם מוקדש למינאקשי, אשת שיווה. מדי ערב מוכנס פסלו של שיווה “לישון אצל רעייתו”, ומדי בוקר הוא מוצא החוצה. בכניסה אל המקדש ניצבים מגדלים גבוהים, שהם יצירת אמנות, המפארת את הנסיך שבנאם אף יותר מאשר את אלי המקדש.
- מהבליפורם (Mahabalipuram) היא עיירה קטנה של סתתי אבן, על חוף הים החולי, העטור דקלי קוקוס. המקום הוא אחד מהחשובים ביותר בדרום הודו לאספקת פסלי אלים למקדשים. במאות 4 – 5 הייתה מהאבאליפורם המוקד הראשון של בניית מקדשים הינדיים באבן ושימשה מעין מעבדת התנסות למעבר מבנייה בעץ לבנייה באבן. על החוף ניצבים שני מקדשי ים, מהבודדים בהודו. המקדשים הם בני 1,500 ו- 1,600 שנה. בשעת הגיאות הם מוקפים במי הים, ויחד עם קו החוף הציורי הם יוצרים תמונה יפה מאין כמוה.
- קוצ’י (קוצ’ין) (Kochi), המוכרת יותר בשמה הקודם קוצ’ין, היא עיר גדולה על שפת הים במדינת קראלה (Kerala). נותרו בה מבנים מהתקופות הקולוניאליות שידעה קוצ’ין – הפורטוגזית, ההולנדית והאנגלית. באזור העתיק של העיר, לאורך החוף, ניצבות שורות של רשתות דיג על כלונסאות צולבות ולידן שוק דגים. בקוצ’ין הייתה קהילה יהודית גדולה, שרוב מניינה עלה לארץ בשנות החמישים. המעטים שנותרו מתגוררים ב”רחוב היהודים”, ויש להם בית כנסת קטן ומעוטר מן המאה ה- 16. לפי מסורת מסוימת, ראשוני הקהילה היהודית הגיעו לכאן באמצע המאה הראשונה לספירה, אך סביר יותר, שהקהילה כאן התפתחה מהמאה ה- 8, סביב מושבת סוחרים מן המזרח התיכון, על דרכי התבלינים מן המזרח הרחוק.
- קראלה מדינת קראלה (Kerala) משתרעת לאורך החוף הדרומי-מערבי של הודו. זהו חוף חולי, לבן, עטור דקלי קוקוס ציוריים. על החוף בנויים כפרי דייגים רבים, ובעורפו יש רצועה ברוחב משתנה, שמורכבת משטחים חקלאיים – בעיקר אורז, מנהרות ומלגונות. על האיים שבתוך הלגונות בנויים בתים – לעתים בית אחד על אי – מוקפים בצמחייה טרופית, כמו דגמים פזורים של גן עדן. אופייני לאזור “ריקוד קטאקאלי”, המבוסס על סיפורים מן האפוס ההינדי – רמיאנה ומהבהראטה. הרקדנים הם גברים בתפקידי נשים, מאופרים בצבעוניות מרשימה.
הודו הקלאסית וראג’סטן, 14 ימים
דרום הודו, 12 ימים
מידע כללי
טיסות
שערי הכניסה להודו הם מומביי ודלהי ע”י אל על, טורקיש וחב’ אירופיות נוספות, ניתן להתחיל באמריצר ע”י החב’ האוזבקית.
אירועים/טיולים מיוחדים
יריד פושקאר- לפי האגדה עף ברהאמה מעל המדבר ושמע את תפילות האנשים לגשם. הוא השליך מידיו פרח, שיצר אגם מים במדבר וסביבו התפתחה עיירה מקודשת, המתעוררת פעם בשנה לחיים עם התכנסות אלפי סוחרים ועולי רגל המגיעים לשוק מקנה וגמלים.
אינספור פסטיבלים מקומיים.
משך הטיול המומלץ
- 12 עד 18 יום
- ניתן לשלב בספטמבר את החבלים הצפוניים בין דארמסלה למנאלי.
- ניתן לשלב טיול קצר בעמק קטמנדו, נפאל, בטיסה ישירה מוארנסי.
מפגש תרבותי
- טיול להודו עם הרבעים הקולוניאליים במומביי
- ארכיטקטורה מוגולית בראג’סטן
- אדריכלות ושווקים בג’איפור
- ארכיטקטורה מוסלמית בפטיפור סיקרי
- מקדשי ההינדו והג’יין האירוטיים בקאג’ורהו
- טקסים ייחודיים על הגנגס
- האשראמים ברישיקש והטבילה בהארידוואר
- חיי יום יום בוארנסי